Emballage administratie

Waarom is emballage administratie belangrijk en hoe helpt ColliTracker hierbij? Binnen de logistiek spelen goede afspraken, offertes, logboeken en verzendbewijzen een belangrijke rol. Dit ‘papierwerk’ hoort altijd goed orde te zijn. Niet alleen omdat dit een verplichting is, maar ook omdat je hier zelf veel belangrijke informatie uit haalt. Emballage administratie gaat specifiek over het registreren van jouw ladingdragers, fusten, kratten of karren: emballage dat jouw eigendom is. Om je administratie goed op orde te houden is het belangrijk dat je weet waar jouw emballage is.

bloemen emballage administratie flower logistiek

Emballage voorbeelden

  • Emballage omvat alle vormen van verpakkingen die nodig zijn om goederen of grondstoffen bij elkaar te houden en veilig van A naar B te verplaatsen. Boxen, trays, pallets, colli’s, ladingdragers, fusten, kratten; alle vormen van verpakkingen die ingezet worden. Er zijn verschillende types emballage: eenmalig gebruik en meermalig gebruik.  
  • Eenmalige emballage is bedoeld om direct na gebruik weg te gooien. Zoals kartonnen dozen of plastic fusten. Deze verpakkingen gaan vaak direct stuk bij openen en wordt daarom veelal gemaakt van gerecycled materiaal. Dit soort emballage is relatief goedkoop en hiervoor wordt geen statiegeld gerekend.
  • Meermalige emballage is bedoeld om vaker in te zetten. Karren, pallets of kratten worden gemaakt van stevige materialen, zoals hardplastic en metaal, en gaan dus niet (direct) stuk. Hierdoor is meermalige emballage prijziger en wordt er voor gebruik statiegeld gerekend. Hier werk je vaak met daadwerkelijke emballage medewerkers om dit te realiseren.
emballage administratie laptop logistiek track ladingdragers

Administratie voor Emballage

De in- en uitgaande stroom van meermalige emballage houd je bij binnen jouw administratie. Zo houd je overzicht op de aantallen (per type emballage), locaties, logboeken, foto’s en andere documenten.

Maar waarom is deze administratie zo belangrijk? Als eigenaar heb je veel geld betaald voor je emballage en daarnaast zit er statiegeld op. Ook wel een borgprijs genoemd. Wanneer je de ‘verpakking’ retour stuurt naar de oorspronkelijke leverancier, krijg je dit bedrag weer terug. Aangezien de emballage tijdens het vervoer langs vele schakels gaat, is het heel lastig om alles te monitoren. Hoe meer orde in de administratie van jouw emballage, hoe minder kans dat jij statiegeld misloopt.

Aantallen, locaties en bewijzen van de emballage kun je uiteraard in een (digitaal) logboek of Excel bestand bijhouden. Het nadeel van dit soort registratiedocumenten is dat het bijhouden hiervan erg veel tijd kost. In de drukste seizoenen worden deze sheets minder goed bijgehouden met als gevolg dat de administratie niet meer klopt.

Emballage Logistiek

Een real-time registratiesysteem biedt de mogelijkheid om emballage logistiek te ‘tracken’ en te registeren. Met de ColliTracker software registreer je niet alleen supersnel al jouw emballage, ook is de administratie continu op orde. De data wordt namelijk direct verzameld in het systeem. De emballage wordt op iedere locatie tijdens het vervoer gescand en automatisch doorgevoerd in het systeem waardoor je real-time inzicht hebt. Met ColliTracker ga je verlies en diefstal tegen en bespaar je daarmee dus niet alleen tijd, maar ook geld.

Breng vandaag nog orde in jouw emballage logistiek en probeer ColliTracker gratis uit!

Deel dit artikel met je omgeving!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Hoe rekenen wij?

Besparing karren en software

Karren kwijt / beschadigd – Kosten karren Collitracker – Kosten Collitracker

Besparing administratie tijd

Administratieve uren huidige situatie -Administratieve uren Collitracker

Gemiddel genomen 50% tijdwinst