Emballagebeheer

Wat is emballagebeheer en hoe draagt ColliTracker hieraan bij? Ieder bedrijf dat met logistiek te maken heeft, heeft belang bij goed emballagebeheer. Maar wat is emballage? Er wordt veelal gesproken over ladingdragers, maar het omvat meer dan dat. Emballagebeheer speelt tijdens het gehele logistieke proces een belangrijke rol. Van grondstof tot eindproduct. Goed emballagebeheer 

is cruciaal voor een succesvol transport van goederen.

Het kan zijn dat je nog geen goed beeld hebt van emballagebeheer.
Vandaar dat wij in dit artikel de volgende punten zullen behandelen:

 • Emballage betekenis
  • Eenmalige emballage
  • Meermalige emballage
 • Het belang van emballagebeheer
  • Krijg overzicht dankzij een goede emballage administratie
 • ColliTracker
  • Snel en efficiënt real-time tracking
Emballagebeheer Ladingdragers

Emballage betekenis

Om duidelijk te maken wat de betekenis van emballage is, pakken we de synoniemen erbij. Zoals verpakkingen, transport-item, ladingdragers, fusten, pakmateriaal of colli. Emballage omvat dus eigenlijk alle soorten verpakking en/of dragers die nodig zijn om goederen in het logistieke proces te verplaatsen.

Binnen emballagebeheer wordt er onderscheid gemaakt in twee types: eenmalig gebruik en meermalig gebruik.

Eenmalige emballage is bedoeld om direct na gebruik weg te gooien. Dit klinkt als milieuvervuilend, maar deze vorm van emballage is vaak gemaakt van gerecycled materiaal. Denk aan kartonnen dozen of zakken. De kosten voor dit soort emballage is vaak laag. 

Meermalige emballage is bedoeld om meerdere keren voor hetzelfde doel in te zetten.Karren, pallets of kratten hoeven uiteraard niet direct weggegooid te worden. Deze verpakkingen zijn gemaakt van stevig materiaal zoals hardplastic en metaal. Hierdoor is meermalige emballage prijziger en wordt er gewerkt met statiegeld.


Emballagebeheer gaat om het beheer van de meermalige emballage. En hier biedt ColliTracker een eenvoudige oplossing voor. Laten we eens kijken naar wat er mis kan gaan met meermalige emballage zoals ladingdragers, kratten, pallets, fusten, etc.

emballagebeheer

Het belang van emballagebeheer

Het nadeel van meermalig is dat het niet of te laat retour gezonden wordt. Bedrijven raken ongeveer tussen de 5% – 10% van dit soort emballage kwijt. Emballage wordt vergeten, aan de verkeerde partij meegegeven of zelfs gestolen! Tot grote frustratie van veel mensen die in de logistieke sector werken.

 

Er wordt veel gewerkt met logboeken, handtekeningen of andere documenten. Dit kan een poosje goed gaan, mits de administratie hiervan consistent gebeurt. Maar door het vele overdragen tussen verschillende partijen is niet het niet vreemd dat emballage kwijtraakt.

 

Goed emballagebeheer middels real-time tracking biedt de oplossing voor het logistieke proces. Op deze manier kun je efficiënt de emballage administratie doen.

ColliTracker: 
voor een overzichtelijk emballage beheer

Met ColliTracker registreer en administreer je eenvoudig en snel al jouw karren, fusten of ladingdragers. Je houdt op een overzichtelijke manier emballagebeheer bij. De gebruiksvriendelijke software helpt je met enkele klikken alles in te voeren. Vervolgens ontvang je real-time inzicht in alle in- en uitgaande stromingen.

 

Ben je ladingdragers kwijt? Controleer direct je emballagebeheer in de app en bekijk waar de ladingdragers als laatst geregistreerd zijn. Vervolgens stuur je een seintje naar de klant of leverancier. Dit is een van de voordelen van ColliTracker. Wil je meer informatie over de handige features van ColliTracker?  

Deel dit artikel met je omgeving!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Hoe rekenen wij?

Besparing karren en software

Karren kwijt / beschadigd – Kosten karren Collitracker – Kosten Collitracker

Besparing administratie tijd

Administratieve uren huidige situatie -Administratieve uren Collitracker

Gemiddel genomen 50% tijdwinst